Přejít k hlavnímu obsahu
cestování

| #Pojištěnci | #Plátci

Na dovolené buďte opatrní. Pozor na to, co pijete a jíte

Objevování nových chutí na cestách patří nepochybně k největším letním potěšením. Přináší s sebou ale i zvýšené riziko nevolností vyvolaných stravou. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) každý rok na světě po konzumaci závadného jídla nebo vody onemocní jeden z deseti lidí. Mezi nejčastější příznaky patří průjem, zvracení, horečka a bolesti břicha. V některých případech mohou mít tato onemocnění vážné následky.

Bezpečné stravování je pro zdraví a pohodu během pobytu v zahraničí klíčové. Potraviny, které obsahují škodlivé bakterie, viry, parazity nebo chemické látky, způsobují podle WHO více než dvě stovky onemocnění, od průjmu až po rakovinu. Dodržováním základních hygienických zásad můžete minimalizovat riziko nákazy a užít si dovolenou bez zdravotních komplikací.

Pijte jen balenou vodu

I v případě, že pro místní obyvatele je pití vody z kohoutku bezproblémové, pro vás to platit nemusí. V té jejich „pitné“ vodě mohou být obsaženy bakterie, prvoci či viry, na které vaše tělo není zvyklé, a pěkně vás potrápit. V restauraci je dobré si zkontrolovat, že objednanou balenou vodu dostanete neotevřenou, abyste měli jistotu, že láhev nebyla naplněna vodou z kohoutku. Vyvarujte se ledu v nápojích, protože si nemůžete být jisti jeho původem. A pozor na sprchování obličeje a čištění zubů vodou z vodovodu. I tak se nákaza dostane do těla. Na čištění zubů použijte balenou vodu a při sprchování si chraňte ústa.

Vyhněte se syrovým a dlouho ležícím potravinám 

Syrové ovoce a zeleninu byste zejména při pobytu v zemích s nižšími hygienickými standardy měli jíst pouze v případě, že jste si je sami oloupali nebo umyli v nezávadné vodě. Raději si odepřete třeba pouliční mango, saláty nebo čerstvý džus, protože je pravděpodobné, že použité plody a listy byly umyty ve vodě z vodovodu. Vyhněte se požití masa, ryb, mořských plodů a vajíček, pokud nemáte jistotu, že jsou dobře tepelně zpracované. Ujistěte se, že jídlo, které vám podávají, je čerstvě uvařené, tedy ještě horké. Jídlo, které dlouho leží při pokojové teplotě může být kontaminované.

Řiďte se rozumem 

Dodržování hygienických zásad při jakékoli manipulaci s jídlem je součástí zdravotní gramotnosti a platí nejen na dovolené. Základní vědomosti, jako jsou principy skladování potravin, mytí rukou, ovoce a zeleniny, dezinfekce pracovních ploch a nástrojů nebo dostatečné provaření masa, asi každý zná. Přesto jsou věci, ve kterých můžeme chybovat a na které se WHO snaží upozornit. Zde jsou některá užitečná doporučení: 

  • Neposuzujte, zda je jídlo bezpečné ke konzumaci, jen podle jeho vzhledu a vůně. Většina mikroorganizmů, které vám mohou způsobit onemocnění, vzhled ani vůni jídla nemění.
  • Mějte na paměti, že i z jídla, které jste snědli před třemi dny, můžete onemocnět. Některým nebezpečným mikroorganizmům trvá déle, než způsobí onemocnění.
  • Nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě, není to bezpečné. Rozmrazujte je v chladničce nebo ve studené vodě. Chlad zabraňuje růstu mikroorganizmů.
  • Neponechávejte jídlo při pokojové teplotě déle než dvě hodiny, stává se nebezpečným. Uchovávejte zbytky jídla v chladničce.
  • Taky věříte, že jídlo spadlé na podlahu je v pořádku, když ho seberete do pěti sekund? Mýlíte se. Mikroorganizmy se mohou na jídlo přenést okamžitě a v některých případech způsobit onemocnění.
  • Bioovoce a biozeleninu je také třeba je před konzumací umýt čistou vodou. Když je něco bio, neznamená to, že to není na povrchu kontaminované mikroorganizmy.
  • Syrové drůbeží maso před vařením nemyjte. Mytím drůbeže se mohou škodlivé mikroorganizmy přenést na ruce, povrchy, nádobí a potraviny.
  • Utěrkami, hadříky a houbičkami na nádobí se mohou šířit nebezpečné bakterie. Textil vyvařujte a houbičky dezinfikujte a často vyměňujte.

Pro případ, že byste v zahraničí potřebovali lékařskou pomoc, si před cestou sjednejte pojištění. Našim klientům nabízíme výhodné cestovní pojištění od Generali České pojišťovny.

 

Zdroj: web WHO

Aby vám neutekla žádná naše akce nebo nabídka,
sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu

Přečtěte si také

Dále z 211